tisdag, oktober 31, 2006

Todays good guy

heter Roi Patursson. Han är poet och bosatt på Färöarna. Hans diktsamling Som hittade jag på Små Smulor i Liljeholmen för en tia. Roi träffade jag i New York för en massa år sedan. Han var en mycket ödmjuk och vänlig person. (Det är det många poeter som är. I alla fall de utländska) Att han dessutom såg ut som han spelade huvudrollen i en Kaurismäkifilm gjorde inte saken sämre.

Poem about moon and earth

the moon is big, almost round,
extremely heavy and firmly rooted
in eternity

earth is bigger and heavier, almost
round and hangs by a fragile thread

the moon is terribly clean, everything is
morally and mathematically organized
it is extremely peaceful on the moon

on the moon there is no immorality
and bad language does not exist

sometimes the moon is half
earth is always full

Poem by Roi Patursson

måndag, oktober 30, 2006

Europa

Eftersom min jobb-blogg enligt senaste statistiken har 0 besökare per dag kan ni ju bege er dit och titta på min nya Europakarta om ni vill .

lördag, oktober 28, 2006

"he he he"

Till en webbplats i England dit man kan skicka in sina bästa skämt kommer det ibland in mail med skämt från oss nordbor. Dessa skämt avslutar ofta mailskrivarna med ett ”ha ha ha” eller ett ”he he he”. Men det är bara vi skandinaver som skriver så efter våra skämt. Sen hittade jag ett skämt som jag tyckte var kul fast inte på sajten utan i en gammal artikel om humor som jag råkade läsa: ”I would like to die in my sleep… like my grandfather did…..not screaming on the top of my lungs like his fellow passengers did… in his rented lime green Yugo” Nu: fixa biljetter till "Babel" i kväll.

fredag, oktober 27, 2006

En mängd frågor, lite klagomål och ett konstaterande

Vad ska jag köpa för mobil? Jag skulle vilja mobilblogga. Gör man det om man har 3 G? Vad kostar det varje gång man kopplar upp sig? Blir det hysteriskt? Är inte det framtiden? Jag ser mig själv stående på Sergelstorg, mobilbloggandes. Jag har fått musarm. Jag blir galen! Högerarmen hänger som en fläskfilé med ilande värk i. Tur för mig att jag är vänsterhänt. Kan inte låta bli att trycka på musen i alla fall. Klick klick. Vad gör man åt detta? Tabletter? Doktorn? Jag ska ha möte tio. Vad är klockan nu? nio och sjutton. Okej. Jag har fått ett nytt roligt svårt uppdrag, wish me luck. Är på forskningsjakt. Kulturministern är hörselskadad - kul! Om man är hörselskadad är det svårt att prata i telefon med de som bor i Gamla Stan. Konsonanterna går inte fram ordentligt genom de gamla telefonlinjerna. Man kan säga att konsonanter är små informationspaket som vokalerna färdas inuti. Och utan dessa paket så kommer det bara en massa oon och aan och iin och uun flygande. Det blir svårt för hjärnan då att tolka informationen korrekt. Konsonaterna är degen och vokalerna är fläsköttet, vårlöken och kryddorna inuti de dumplings våra hjärnor behöver för att skapa mening. Det här borde kulturministern veta om. Nio och tjugofyra. Stan, here i come.

För en kvart sen

torsdag, oktober 26, 2006

Vem kan vara barnvakt 16 mars?

tisdag, oktober 24, 2006

Flytta tavlor i regn

Var på Konstfack och lyssnade på min kompis D som pratade så fint och visade sin konst för utbytesstudenterna. I pausen pratade jag med Erin från Baltimore och två tyskar, en tjej och en kille. Frågade dem om de hade sett något i Sverige som de upplevt som inspirerande. Den tyska tjejen sa: "Alla rödmålade och grönmålade saker som finns på offentliga platser, det är som ni använder samma röda pigment och samma gröna pigment till allt, mycket fascinerande". Erin från Baltimore sa: "Jag har sett ett litet fyrkantigt hus med träpaneler i Sickla, Nacka. Ett sådant hus skulle du aldrig i se i USA" Den tyska killen sa: "I går vid Odenplan såg jag två män som gick omkring och bar på en enorm oljemålning utan skydd i regnet."


Bilden föreställer D framför projektionsduken, speglad i en dörr.

måndag, oktober 23, 2006

Bangkok by night

Jag har suttit hela förmiddagen med två olika jobb (eller tre) och skrivit och trixat. Börjar tvivla på att det funkar med alla mina tankstreck och parenteser som jag har pepprat en av mina texter med. Semikolon är ju rätt intressant. Det vill jag använda mer. Klockan halv ett åt jag uppstekta vårrullar och gjorde en god sås med japansk soya, rödvinsvinäger, chili, sesamolja och lite socker. Till detta drack jag vatten. Men nu är jag less på att vara hemma och jobba. Nu vill jag ut och rusa. Det är verkligen mörkt ute. Och regnigt. Jag tror inte jag kan springa så länge till. Det får bli Friskis snart. Jag längtar till Bangkok - vi åker dit i slutet av november, M och jag. Barnen ska vara hemma med C&J. Jag ser fram emot att gå på weekendmarket och köpa tygmärken som man kan sy fast på sina kläder. Jag ser framemot att gå i chinatown på natten, att äta, läsa och stöta i hop med hundar och elefanter i gränderna.

söndag, oktober 22, 2006

Stadsmuseet

fredag, oktober 20, 2006

Blondinskämt en masse

-Vad är det första en blondin gör när hon vaknar? -Klär på sig och går hem. -Hur får man en blondin att skratta på en lördag? -Dra en vits på torsdagen! Jag är väldigt förtjust i blondinskämt. Särskilt eftersom de är så MÅNGA. Över hela jorden sitter det folk och klämmer ur sig det ena blondinskämtet efter det andra på löpande band. Förmodligen för att blondinens makt är så stor över det manliga begäret. Det är lättare att tända på någon om man samtidigt känner lite förakt, känner sig lite förmer. Jag hade en blondinfilmsidé ett tag men den kommer jag inte på just nu. M ropar. Han har lagat saltinbakad fisk enligt Jamie Olivers recept. Förresten gjorde M pasta med strömming, fänkål och tomat häromkvällen- jag rynkade givetvis på näsan innan- det låter ju superäckligt - men jag hade fel. Det var gott och italiensk. Strömming=sardin. Han är inte blondin. Och vi dricker champagne.

tisdag, oktober 17, 2006

Varför jag inte svarar i mobilen

måndag, oktober 16, 2006

Polls &Poetry

Kan man skriva dikter med polls?
Ja, uppenbarligen
Nej, uppenbarligen inte
Prova
Det beror på hur fri du är inuti svaren. fjsdlfjsldfjslfjlsfjsldfjsldfjlsdfjlsdfjsldfjsldfjls dfjsdlfjsldfjsdlfjlsdjflsdfjsdlfjsdlfjsldjlsdjflsdfjsdlfjs
Det beror hur fri du är i huvudet.sdökfösdlfkösdl fkösdlkfösdkfösdkfösdkfösdkfösd kfösdlkfösdkfsödfksödfksdöfk sdöfksdölfksdöfksdöfkösdfkösdfksdöfkösdkf
Bildte Kunstler Rede Nicht

lördag, oktober 14, 2006

Lördagsjox

fredag, oktober 13, 2006

Pre Wedding Activities

Manuset är nästan klart. (ja eller scenerna i alla fall och jag vet på ett ungefär vad som ska hända: interiör Mac Donalds Västberga, interiör bilen, interiör mammas kök) Manliga huvudrollen verkar vara nästan klar ("Om jag får vara mig själv". Självklart får du vara dig själv, här ska inte spelas teater!) Mamma klar: "fast jag vet inte om jag vill ha en rumänsk svärson med stort grått skägg". Det gör inget, mamma, det är på skoj. Kamera klar (tror jag) Kostym klar. Ljud? Inte riktigt klart- det beror lite på vilken ambitionsnivå vi har? Titel klar. Behövs: någon eller några glada filmarbetare och eventuellt en roligare bil. Men inte FÖR rolig bil. Alltså ingen cool bil eller så. Möjligtvis en skruttigare Svenson bil än vår Peugeot. Arbeta måndag eller tisdag? Alternativa titlar: "Den döva bruden". "Den presumtiva svärsonen". Vad säger du Mathimlen, ror vi detta i hamn?

Länge leven bloggen!

Pre- frost activities in Vintervikens kolonilottsområde nyss. Nej, jag kan inte döda bloggen. Men jag kan förändra den och kanske skriva längre inlägg och mer sällan eller något. Dagen till ära får ni en också ny profilbild och en gammal skojig bild från B-bar, avenue B och 7:e gatan, där det en gång begav sig. Och så byter jag kanske namn på bloggen men jag har inte kommit på till vad ännu.

B-bar 1991

Det här var svårare än jag trodde...

onsdag, oktober 11, 2006

Märklig brasklapp

Nej, inte i början av teveseriern "Spung" eller i någon av mina ungdomsverk utan början av en relativt NY pjäs av en svensk ung dramatiker. Året är 2006. Skumt. Som en skylt på toa: Snälla spola INTE NED BINDOR OCH BLÖJOR HÄR! Vem hade tänkt göra det? Vad är detta för skylt? Spotta inte på golvet. Våldta inte här Obs. Obs! Att unga använder fula ord för att stänga äldre ute- det är ju inte direkt något jättenytt. Detta stärker mig ytterligare i min negativa inställning till PJÄSER och DRAMATIK. Fast nu ska jag läsa den i alla fall. Godnatt.

Posörernas Södermalm

Ana bloggade om Carl Johan Vallgren som hon jämt ser på Söder (fast han visst påstår sig bo i mycket häftigare Berlin) och jag gick in och kikade på hans hans hemsida och såg direkt att det var en regelrätt posör jag hade att göra med. (So stay away young ladies!) Jag gillade VERKLIGEN "För herr Bachmanns broschyr" när det begav sig. Apropå posörer så flanerade även Lars Demian på Söder i dag, längst med Folkkungagatan med Icakassar & barnvagn & regnskydd och jag stod utanför den fantastiska klockaffären (där trevliga klockmannen från Damaskus säljer & lagar gamla klockor) med min cykel och mötte som hastigast Demians blick och jag såg att han har "fattat" för det blir ett slags vemod i ögonen då på de som fattat& jag såg att han kämpar på med sitt& kanske längtar någonstans men inte riktigt vet vart & kanske inte längre & jag såg också att jag förmodligen är rätt snygg för det gnistrade till en liten liten aning i hans ögon. Och Demians fru om du läser den här bloggen så flirtade han INTE. Vi snackar subtila små skiftningar bara.

Swedish Association of Mediocrity

Dangers at home

Make me laugh

Coming soon: Swedish Association of Mediocrity

Obs Tekniktest

tisdag, oktober 10, 2006

Så väldigt 1900-tal

Testa dig själv här: Vilken slags etikfilosof är du?

Själv är jag visst 100 % existentialist. Det känns väldigt 1900-tal. Både Nietzsche & Platon är ju superlångt ned på listan! Observera att jag inte vet vilka alla är. Nel Noddings har jag tex. aldrig hört talas om. Om man nu ska slänga upp sin filosofiska okunnighet på bordet, men det ska man väl.

1. Jean-Paul Sartre (100%)

2. Nel Noddings (90%)

3. John Stuart Mill (78%)

4. Jeremy Bentham (75%)

5. Epicureans (66%)

6. David Hume (58%)

7. Kant (58%)

8. Nietzsche (53%)

9. Thomas Hobbes (53%)

10. Cynics (51%)

11. Aquinas (48%)

12. Prescriptivism (45%)

13. Aristotle (36%)

14. Ayn Rand (36%)

15. Stoics (36%)

16. St. Augustine (33%)

17. Plato (30%)

18. Spinoza (25%)

19. Ockham (15%)

Hittat via Emmas blogg

Och hon simmar på allt djupare vatten nu

Här är det fler än jag som sitter &jobbar

måndag, oktober 09, 2006

In i skafferiet, In i skafferiet, In i skafferiet

Olle sjunger den enda sång han kan hela texten på "in i skafferiet"det skulle bli mp3 men det gick inte att exportera som mp3 fil i windows movie maker. Hoppas den inte är för fet.

söndag, oktober 08, 2006

Vara ute och gå

lördag, oktober 07, 2006

Kulturministern/Gå på promenad

Oj oj vad den nya kulturministern Cecilia Stegö Chilò behöver jobba på att vinna förtroende och bygga sina mediekontakter. Bildvalen och rubrikerna och nästan alla texter på kultursidorna i DN dryper av misstro och förakt. Maria Rankka på Timbro fick i alla fall säga något snällt om sin förra chef. Men vi struntar som vanligt i kulturen och städar i stället undan As pannkakor, sätter på oss regnkläder, går ut och går. Jag ska försöka gå i min mans och sons takt- de går väldigt långsamt- jag går väldigt fort. Det kan bli osämja om detta. Jag ska försöka hålla mig lugn och gå med myrsteg.

torsdag, oktober 05, 2006

Den svagas triumf som svag

”Var och en som lider söker rent instinktivt en orsak till sitt lidande. Noggrannare uttryckt; en upphovsman, en för lidandet mottagligt skyldig upphovsman, kort sagt en levande varelse, över vars huvud man under någon förevändning kan urladda sina affekter, handgripligen eller in effigie. Ty en urladdning av affekter är det kraftigaste försök att skaffa sig lättnad, det vill säga bedövning, som en lidande kan göra (...). Och häri ligger, enligt min mening, den fysiologiska orsaken till ressentiment, hämndlystnad och alla liknande känslor, nämligen i en längtan efter att bedöva smärtan genom affekt. ”(Nietzsche, Samlade skrifter, band 7: Bortom gott och ont 1994 ”Till moralens genealogi” s 150)

Nietzsche skrev om "ressentiment" i slutet på artonhundratalet och tänkte i första hand på det judiska folket vad jag förstår. Jag läste texten utan att veta det och tänkte på mig själv när jag bråkar med min man och på kvinnor i allmänhet.

Linna Johansson har intervjuat Sara Edenheim som skrev kapitlet i boken där jag nyss läste om ressentiment men den länken funkar tyvärr inte.

Nationalencyklopedin:

Ressentiment (fr., av ressentir här ’känna sig upprörd över’), inställning av agg och bitterhet. Ressentiment uppkommer hos disponerade personer efter motgångar och misslyckanden och utgör en öm punkt (komplex) som leder till överstarka reaktioner på likartade upplevelser. Sådana kan fungera som nyckelupplevelser och utlösa vanföreställningar som t.ex. att vara förföljd av omgivningen. Jfr paranoia.

Jag grinar varje gång- men barnen likgiltiga

"Todd och klockängeln" av Andrew Matthews. Illustrationer av Christian Birmingham

onsdag, oktober 04, 2006

För den som vill gratta

Tagit ledningen över Leila K- det känns bra

tisdag, oktober 03, 2006

Film bäst utan skådiselit

Farväl Falkenberg: Stämningsfull, bra foto och bra musik. Finstämd och sorglig men lite för lång. "NU slutar den", "NU slutar den" satt både syrran och jag och tänkte. Några gick faktiskt. Helt klart en dramaturgisk nödlösning att ha med ett självmord och lekarna med pistoler och gevär (något måste ju hända i filmen när man gör film, eller hur? Vad ska vi hitta på? Jag vet! Vi leker med pistoler! Vi låter någon dö!)

Rödhåriga killen med tokskägg var toppen. De andra var också bra mer eller mindre. Koppärriga farsan som satt och rökte vid bordet var fin. Skönt att det bara var killar med i filmen. Vi slapp flickvänsberättelserna mao. (Så varför var det massa tjejer med i eftertexterna?)

Framförallt bevisar filmen något som vi alla redan vet innerst inne- svensk film blir bäst om man INTE blandar in den svenska skådiseliten. Men bra manus behövs fortfarande. Saker och ting måste hända/stå på spel. Hoppas verkligen att den kan inspirera fler att göra filmer om sina egna liv. Heja!

Ja..så här låter den...cykeln alltså...

måndag, oktober 02, 2006

Hjärnskadade bättre än andra

Det ska jag inte skriva om och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det Men kanske om hjärnan...om att hjärnskadade människor i bland tar bättre ekonomiska beslut än vi icke-hjärnskadade nej för svårt och inte det och inte det och inte det inte det och inte det och inte det "humor, sex och religion är kungsvägar till människans inre" sade Dan Wolgers i en intervju jag läste någonstans nyss. Det var bra sagt, så är det nog. Men det är ju redan sagt . Kväkarna kanske? Jag gjorde ju en intervju med en mysig kväkargubbe på Söder. Lever han? I liked him. He was pious. I like pious. Min cykel? Hur den låter när jag bromsar? Sleeper Cell? Syrran sa att den var bra. Någon annan skrev att någon skrev att den var politiskt inkorrekt men inte hade fattat någonting. Vem? Avsnitt sex? Redan? Har inte sett på teve på flera månader. Började se Capote i går. Den verkade ju bra, fast är han inte lite för ful för att spela en huvudroll ursäkta mig. En hel sektion på Akademibokhandeln heter ESOTERICA. Intressant. Det ges ut SÅ MYCKET böcker. Stod ett tag och höll i ”Kapitalets Mysterium” av Hernaldo de Soto och ”Freakonomics” . Ställde oinitierade frågor till killen i infodisken på Ekonomi-avdelningen. Han var måttligt road. Fattade att jag var ett ekonomiskt pucko. Pekade på en bok de har på handels första terminen med en massa tabeller i. Jag frågade om de inte hade mer filosofiska böcker om pengar typ ”Räntans själ” och så vidare men han skakade på huvudet och pekade bort mot Esoterika avdelningen, nej det gjorde han inte, han hänvisade till Psykologi avdelningen och jag sa att det var Pengar jag var intresserad av. Nej inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det och inte det men hjärnan ja och pengarna och hjärnan och pengarna och

söndag, oktober 01, 2006

Vad roligt jag hade- vad fort det gick!




Copyright © Jenny Morelli 2007. Alla rättigheter förbehållna.